Fakty i mity o magnezie
Czy w okresie ciąży oraz karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na magnez?
fakt
W ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne rośnie, ponieważ w tym okresie kobieta musi odżywiać siebie i dziecko. Jednym z najistotniejszych pierwiastków podczas ciąży jest magnez.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca w stanach niedoboru magnezu przyjmowanie go w dawce dobowej wynoszącej około 6 mg na każdy kilogram masy ciała u osób zdrowych. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zastosować nawet dwukrotnie większą ilość tego pierwiastka. Zazwyczaj waha się ona od 200 do nawet 1000 mg na dobę. Zapotrzebowanie jest większe, ponieważ w ciągu doby około 8 mg magnezu wykorzystuje rozwijający się płód. Później, w okresie laktacji, do pokarmu trafia aż 25 mg magnezu. Może to doprowadzić do powstawania niedoborów tego pierwiastka w organizmie matki.
Czy magnez korzystnie wpływa na wzrok?
mit
Okazuje się, że brak magnezu nie ma bezpośredniego wpływu na ostrość widzenia. Problemy ze wzrokiem mogą być jednak konsekwencją stresującego trybu życia, w którym mało jest miejsca na odpoczynek albo właściwą dietę. Zmęczenie psychofizyczne można niwelować, włączając bezpieczny lek zawierający magnez. Jedynym bezpośrednim skutkiem niedoboru magnezu i jego wpływu na oczy są stany dyselektrolitemii, czyli drgania powiek. Te mimowolne skurcze mięśni oka mogą mieć przyczynę w braku odpowiedniej ilości magnezu we krwi i powodują duży dyskomfort.
Czy magnez może wspomagać zasypianie?
fakt
Prawidłowy poziom magnezu może pomóc w osiągnięciu głębszego, bardziej regenerującego snu. Jego niski poziom może objawiać się problemami z zasypianiem, uczuciem przewlekłego zmęczenia oraz drażliwością.
Czy magnez może chronić przed stresem?
fakt
Magnez może chronić przed stresem. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na prawidłową pracę nerwów i mięśni. Uzupełniając magnez, zmniejszamy nadpobudliwość komórek nerwowych.
Czy istnieje związek pomiędzy niedoborem magnezu w diecie a wzrostem ryzyka wystąpienia cukrzycy?
fakt
Udowodniono wpływ magnezu na układ hormonalny człowieka, a szczególnie – na gospodarkę insulinową. Niski poziom tego makroelementu prowadzi do upośledzenia tolerancji glukozy, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. W badaniach zaobserwowano, że po zastosowaniu odpowiedniej terapii magnezem ryzyko rozwoju cukrzycy oraz jej powikłań spadło. Przyjmowanie tego kluczowego minerału może pomóc osobom z cukrzycą typu 2, ze stanem przedcukrzycowym lub osobom, które chcą utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie.
Czy owoce zawierają magnez?
fakt
Surowe, świeże i, jeśli to możliwe, nieobrane owoce są wspaniałym źródłem magnezu. Gotowanie, smażenie czy inna obróbka niektórych z nich może pozbawić ich tego pierwiastka.
Ile magnezu znajdziemy w owocach? Oto wartości na 100 g produktu:
- daktyle – 43 mg,
- banany – 32mg,
- awokado – 30mg,
- melon – 23 mg,
- jeżyny – 20mg,
- maliny – 20mg,
- truskawki – 12 mg,
- pomarańcze – 10 mg.
Magnez znajdziemy także w suszonych owocach:
- figi – 70 mg,
- morele – 50 mg,
- rodzynki – 45mg,
- śliwki – 41 mg.
Czy bardzo dobrym źródłem magnezu są orzechy i pestki?
fakt
Magnez występuje w dużej ilości w następujących produktach spożywczych:
- orzechy – praktycznie wszystkie orzechy zawierają magnez, a do najlepszych jego źródeł należą nerkowce, migdały, orzechy włoskie i laskowe oraz orzeszki pinii,
- pestki – przykładowo słonecznikowe lub dyniowe,
- produkty wielozbożowe – między innymi otręby pszenne i zarodki pszeniczne, a także kasza gryczana, płatki owsiane, ciemne pieczywo,
- rośliny strączkowe – takie jak bób, fasola, groch, soja,
- natki i kiełki – np. suszony koperek lub natka pietruszki.
Zaleca się też spożywanie takich produktów jak: kakao, gorzka czekolada, banany, szpinak, rukola oraz warzywa liściaste.
Czy czekolada zawiera dużą ilość magnezu?
fakt
Różne rodzaje czekolady zawierają inne ilości magnezu. Ilość kakao zawartego w czekoladzie decyduje o zawartości tego pierwiastka. Gorzka czekolada z największą zawartością kakao: 45-59%, posiada aż 146 mg magnezu w 100 g produktu, mleczna czekolada zawiera 63 mg, natomiast biała czekolada tylko 12 mg tego pierwiastka w 100 g produktu.
Czy kawa (kofeina) wypłukuje magnez?
mit
Kawa to jedno ze źródeł magnezu. Od wielu lat funkcjonuje pogląd o odwadniającym działaniu kofeiny na nasz organizm spowodowanym jej moczopędnymi właściwościami. Kwestia ta stała się przedmiotem wielu badań. Wypłukiwanie magnezu przez kofeinę jest faktem, jednak powodem do obaw będzie dzienne spożycie przekraczające trzy filiżanki kawy. Poza tym amerykańscy naukowcy przeanalizowali źródła tego pierwiastka w diecie swoich rodaków. Okazało się, że 5,3% ich dziennego zapotrzebowania na magnez dostarczała spożywana kawa.
Czy intensywna aktywność fizyczna prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Wysiłek fizyczny, w zależności od intensywności, może spowodować zwiększone zapotrzebowanie na wiele pierwiastków, a w szczególności na magnez. W czasie ćwiczeń wzrasta pobór tego makroelementu, ponadto zwiększa się jego wydalanie z potem. Zaleca się uzupełnianie magnezu po wysiłku fizycznym.
Czy nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
U osób nadużywających alkohol zwykle występuje niedobór magnezu. Alkohol spożywany w nadmiarze zaburza wchłanianie i zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ponadto zwiększone wydalanie moczu, wymioty i biegunka również prowadzą do niedoborów magnezu w organizmach osób nadużywających alkohol.
Czy stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Ograniczenie jedzenia, głodówki, eliminowanie niektórych grup produktów niosą ze sobą ryzyko wystąpienia poważnych niedoborów żywieniowych, w tym również niedoboru magnezu. Do niedoborów magnezu w organizmie prowadzą przede wszystkim diety redukujące (ubogobiałkowa, z dużą zawartością błonnika czy bogata w wapń, który zmniejsza wchłanianie magnezu).
Czy przyjmowanie leków moczopędnych prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Przyjmowanie leków moczopędnych (diuretyków) może prowadzić do niedoborów magnezu w organizmie. Diuretyki wpływają na działanie nerek, stymulując je do wydalania większej ilości wody oraz makroelementów, w tym magnezu.
Czy przyjmowanie niektórych leków może prowadzić do niedoborów magnezu?
fakt
Stosowanie leków moczopędnych, środków antykoncepcyjnych, antybiotyków, cytostatyków, leków psychotropowych oraz nasennych może prowadzić do niedoborów magnezu.
Profilaktyka oraz niedobory magnezu i witaminy B6 - artykuły
Czy w okresie ciąży oraz karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na magnez?
fakt
W ciąży zapotrzebowanie na składniki mineralne rośnie, ponieważ w tym okresie kobieta musi odżywiać siebie i dziecko. Jednym z najistotniejszych pierwiastków podczas ciąży jest magnez.
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca w stanach niedoboru magnezu przyjmowanie go w dawce dobowej wynoszącej około 6 mg na każdy kilogram masy ciała u osób zdrowych. Kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny zastosować nawet dwukrotnie większą ilość tego pierwiastka. Zazwyczaj waha się ona od 200 do nawet 1000 mg na dobę. Zapotrzebowanie jest większe, ponieważ w ciągu doby około 8 mg magnezu wykorzystuje rozwijający się płód. Później, w okresie laktacji, do pokarmu trafia aż 25 mg magnezu. Może to doprowadzić do powstawania niedoborów tego pierwiastka w organizmie matki.
Czy magnez korzystnie wpływa na wzrok?
mit
Okazuje się, że brak magnezu nie ma bezpośredniego wpływu na ostrość widzenia. Problemy ze wzrokiem mogą być jednak konsekwencją stresującego trybu życia, w którym mało jest miejsca na odpoczynek albo właściwą dietę. Zmęczenie psychofizyczne można niwelować, włączając bezpieczny lek zawierający magnez. Jedynym bezpośrednim skutkiem niedoboru magnezu i jego wpływu na oczy są stany dyselektrolitemii, czyli drgania powiek. Te mimowolne skurcze mięśni oka mogą mieć przyczynę w braku odpowiedniej ilości magnezu we krwi i powodują duży dyskomfort.
Czy magnez może wspomagać zasypianie?
fakt
Prawidłowy poziom magnezu może pomóc w osiągnięciu głębszego, bardziej regenerującego snu. Jego niski poziom może objawiać się problemami z zasypianiem, uczuciem przewlekłego zmęczenia oraz drażliwością.
Czy magnez może chronić przed stresem?
fakt
Magnez może chronić przed stresem. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, wpływa na prawidłową pracę nerwów i mięśni. Uzupełniając magnez, zmniejszamy nadpobudliwość komórek nerwowych.
Czy istnieje związek pomiędzy niedoborem magnezu w diecie a wzrostem ryzyka wystąpienia cukrzycy?
fakt
Udowodniono wpływ magnezu na układ hormonalny człowieka, a szczególnie – na gospodarkę insulinową. Niski poziom tego makroelementu prowadzi do upośledzenia tolerancji glukozy, co może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2. W badaniach zaobserwowano, że po zastosowaniu odpowiedniej terapii magnezem ryzyko rozwoju cukrzycy oraz jej powikłań spadło. Przyjmowanie tego kluczowego minerału może pomóc osobom z cukrzycą typu 2, ze stanem przedcukrzycowym lub osobom, które chcą utrzymać poziom cukru we krwi na odpowiednim poziomie.
Czy owoce zawierają magnez?
fakt
Surowe, świeże i, jeśli to możliwe, nieobrane owoce są wspaniałym źródłem magnezu. Gotowanie, smażenie czy inna obróbka niektórych z nich może pozbawić ich tego pierwiastka.
Ile magnezu znajdziemy w owocach? Oto wartości na 100 g produktu:
- daktyle – 43 mg,
- banany – 32mg,
- awokado – 30mg,
- melon – 23 mg,
- jeżyny – 20mg,
- maliny – 20mg,
- truskawki – 12 mg,
- pomarańcze – 10 mg.
Magnez znajdziemy także w suszonych owocach:
- figi – 70 mg,
- morele – 50 mg,
- rodzynki – 45mg,
- śliwki – 41 mg.
Czy bardzo dobrym źródłem magnezu są orzechy i pestki?
fakt
Magnez występuje w dużej ilości w następujących produktach spożywczych:
- orzechy – praktycznie wszystkie orzechy zawierają magnez, a do najlepszych jego źródeł należą nerkowce, migdały, orzechy włoskie i laskowe oraz orzeszki pinii,
- pestki – przykładowo słonecznikowe lub dyniowe,
- produkty wielozbożowe – między innymi otręby pszenne i zarodki pszeniczne, a także kasza gryczana, płatki owsiane, ciemne pieczywo,
- rośliny strączkowe – takie jak bób, fasola, groch, soja,
- natki i kiełki – np. suszony koperek lub natka pietruszki.
Zaleca się też spożywanie takich produktów jak: kakao, gorzka czekolada, banany, szpinak, rukola oraz warzywa liściaste.
Czy czekolada zawiera dużą ilość magnezu?
fakt
Różne rodzaje czekolady zawierają inne ilości magnezu. Ilość kakao zawartego w czekoladzie decyduje o zawartości tego pierwiastka. Gorzka czekolada z największą zawartością kakao: 45-59%, posiada aż 146 mg magnezu w 100 g produktu, mleczna czekolada zawiera 63 mg, natomiast biała czekolada tylko 12 mg tego pierwiastka w 100 g produktu.
Czy kawa (kofeina) wypłukuje magnez?
mit
Kawa to jedno ze źródeł magnezu. Od wielu lat funkcjonuje pogląd o odwadniającym działaniu kofeiny na nasz organizm spowodowanym jej moczopędnymi właściwościami. Kwestia ta stała się przedmiotem wielu badań. Wypłukiwanie magnezu przez kofeinę jest faktem, jednak powodem do obaw będzie dzienne spożycie przekraczające trzy filiżanki kawy. Poza tym amerykańscy naukowcy przeanalizowali źródła tego pierwiastka w diecie swoich rodaków. Okazało się, że 5,3% ich dziennego zapotrzebowania na magnez dostarczała spożywana kawa.
Czy intensywna aktywność fizyczna prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Wysiłek fizyczny, w zależności od intensywności, może spowodować zwiększone zapotrzebowanie na wiele pierwiastków, a w szczególności na magnez. W czasie ćwiczeń wzrasta pobór tego makroelementu, ponadto zwiększa się jego wydalanie z potem. Zaleca się uzupełnianie magnezu po wysiłku fizycznym.
Czy nadmierne spożywanie alkoholu prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
U osób nadużywających alkohol zwykle występuje niedobór magnezu. Alkohol spożywany w nadmiarze zaburza wchłanianie i zwiększa zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Ponadto zwiększone wydalanie moczu, wymioty i biegunka również prowadzą do niedoborów magnezu w organizmach osób nadużywających alkohol.
Czy stosowanie restrykcyjnych diet odchudzających prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Ograniczenie jedzenia, głodówki, eliminowanie niektórych grup produktów niosą ze sobą ryzyko wystąpienia poważnych niedoborów żywieniowych, w tym również niedoboru magnezu. Do niedoborów magnezu w organizmie prowadzą przede wszystkim diety redukujące (ubogobiałkowa, z dużą zawartością błonnika czy bogata w wapń, który zmniejsza wchłanianie magnezu).
Czy przyjmowanie leków moczopędnych prowadzi do niedoborów magnezu?
fakt
Przyjmowanie leków moczopędnych (diuretyków) może prowadzić do niedoborów magnezu w organizmie. Diuretyki wpływają na działanie nerek, stymulując je do wydalania większej ilości wody oraz makroelementów, w tym magnezu.
Czy przyjmowanie niektórych leków może prowadzić do niedoborów magnezu?
fakt
Stosowanie leków moczopędnych, środków antykoncepcyjnych, antybiotyków, cytostatyków, leków psychotropowych oraz nasennych może prowadzić do niedoborów magnezu.