Właściwości witaminy B6. Do czego jest nam potrzebna?
Witamina B6 korzystnie wpływa na centralny układ nerwowy i metabolizm, a jej główne zadania to przekształcanie dostarczanych składników pokarmowych w energię i pomoc w tworzeniu neuroprzekaźników, takich jak serotonina i dopamina. Organizm nie magazynuje witaminy B6 i sukcesywnie pozbywa się jej nadmiarów, przez co konieczne jest codzienne dostarczanie jej w odpowiednich ilościach.
Rola witaminy B6 w organizmie
Witamina B6 pełni wiele funkcji w organizmie i odgrywa rolę w ponad 100 reakcjach enzymatycznych – za najważniejsze uznaje się pomoc organizmowi w metabolizowaniu białek, tłuszczów i węglowodanów w celu uzyskania energii.[1]
Witamina B6 odgrywa ważną rolę w:
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- rozwoju mózgu w okresie prenatalnym i niemowlęctwa,
- tworzeniu neuroprzekaźników,
- tworzeniu hemoglobiny.
Przyjmowanie leków z witaminą B6 może wiązać się z wieloma korzyściami, w tym z:
Poprawą funkcji umysłowych
Witamina B6 bierze udział w tworzeniu neuroprzekaźników, które są ważnymi związkami chemicznymi w mózgu. Pomaga również regulować zużywaną przez niego energię. Uważa się, że niedobór witaminy B6 może być powiązany z osłabieniem funkcji poznawczych i demencją, a starsze osoby z wyższym poziomem B6 we krwi mają lepszą pamięć i dłużej mogą pozostać w pełni samodzielne. [2]Zwiększeniem komfortu w czasie ciąży
Przyjmowanie pirydoksyny (witaminy B6) może pomóc w łagodzeniu nieprzyjemnych objawów ciąży, które pojawiają się w pierwszych tygodniach tego wyjątkowego stanu. Dotyczy to przede wszystkim nudności i wymiotów, z którymi ma problem większość przyszłych mam. [2]Poprawą odporności
Witamina B6 może pomóc chronić ludzi przed szkodliwym wpływem zanieczyszczenia powietrza. Ma to związek z faktem, że witamina B6 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Ustalono, że osoby, które spożywają wymaganą ilość witaminy B6 każdego dnia, są mniej narażone na wszelkiego rodzaju infekcje i choroby – szczególnie te sezonowe. [2]Zdrowiem układu krwionośnego
Witamina B6 bierze udział w procesie powstawania czerwonych krwinek, a dokładniej – reguluje prawidłowe działanie hemu, cząsteczki, która jest odpowiedzialna za wiązanie tlenu. Bez tego niemożliwy byłby jego transport i dostarczanie go do wszystkich komórek w ciele.
Dzienne zapotrzebowanie na B6
Zapotrzebowanie na witaminę B6 zmienia się w zależności od etapu życia. Dodatkowo istnieją grupy, które powinny zwrócić szczególną uwagę na ten związek – zalicza się do nich kobiety w ciąży i w czasie laktacji, panie u których występują bardzo obfite miesiączki, osoby cierpiące na anemię, narażone na ciągły stres, przemęczone i aktywne fizycznie.
Witamina B6 znajduje się w wielu produktach spożywczych. Stosując zdrową, zbilansowaną dietę nie powinno się mieć problemu z dostarczeniem tej witaminy w odpowiednich ilościach. Dobrymi źródłami witaminy B6 są np.: [2]
- ciecierzyca,
- tofu,
- ziemniaki,
- cebula,
- ryż,
- orzechy
Zalecane spożycie (RDA) witaminy B6 to: [3]
Wiek | Zapotrzebowanie |
0-6 miesięcy | 0,1 mg |
7-12 miesięcy | 0,3 mg |
1-3 lata | 0,5 mg |
4-8 lat | 0,6 mg |
9-13 lat | 1,0 mg |
14-18 lat | 1,3 mg |
19-50 lat | 1,3 mg |
51+ lat | 1,7 mg |
W czasie ciąży | 1,9 mg |
W okresie laktacji | 2,0 mg |
Niedobór witaminy B6
Niedobory witaminy B6 są rzadko spotykane, ale mogą się pojawić, jeśli dana osoba cierpi na niewłaściwe wchłanianie jelitowe lub przyjmuje estrogeny, kortykosteroidy, leki przeciwdrgawkowe lub inne medykamenty. Niedoczynność tarczycy i cukrzyca również czasami skutkują niedoborami tego związku. Leki z witaminą B6 i magnezem powinny być też przyjmowane przez osoby, które nadużywają alkoholu.
Ważne! Niedobór B6 jest często związany z niskim poziomem innych witamin z grupy B, takich jak B12 i kwas foliowy.
Oznaki i objawy niedoboru witaminy B6 obejmują: [4]
- neuropatię obwodową z mrowieniem, drętwieniem i bólem dłoni oraz stóp,
- niedokrwistość,
- drgawki,
- depresję,
- problemy z koncentracją,
- osłabienie układu odpornościowego.
Choć niedobory witaminy B6 nie należą do najczęściej obserwowanych, warto pamiętać o jej roli, jaką pełni, a także fakcie, że nie jest ona przez organizm magazynowana. Zbilansowana dieta, zrównoważony tryb życia i odpowiednia suplementacja mogą jednak stanowić wsparcie w dążeniu do zachowaniu jej optymalnego poziomu.
Żródło:
- McCann A., Midttun Q., Ulvik A., Inflammation, vitamin B6 and related pathways, dostęp WWW: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27593095/, 07042021.
- Wartanowicz M., Rola witaminy B6 w fizjologicznych i patologicznych procesach ustroju człowieka, Żywienie Człowieka i Metabolizm, Tom 20, Nr 3, 1993.
- Jarosz M., Normy żywieniowe dla populacji Polski, Warszawa 2017.
- Korytkowska H., Witaminy rozpuszczalne w wodzie, Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, 2012.