Źródła magnezu – gdzie szukać tego wartościowego składnika?

Źródła magnezu – gdzie szukać tego wartościowego składnika?

Literatura naukowa potwierdza, że niedostateczne spożycie magnezu osłabia procesy biochemiczne zachodzące w organizmie. Nie pozostaje to bez wpływu na zdrowie, a bagatelizowane objawy mogą przynieść różne efekty o negatywnym wpływie na organizm – od cukrzycy po zaburzenia rytmu serca. Skoro więc badania sugerują, że nawet 2/3 populacji w zachodnim świecie ma niedobór magnezu, to jak go uzupełnić?

Magnez – źródła w diecie

Główne źródła magnezu kryją się w diecie. To wraz z pożywieniem dostarczamy do organizmu składnik tak niezbędny dla zachowania zdrowia. Jednak w zwyczaju Polaków nie ma wysokiego spożycia dobrych źródeł magnezu. W jakich produktach wato go zatem szukać?

Źródła magnezu i zawartość na 100 g produktu – w typowej diecie Polaka1

  • ryż biały – 12 mg,
  • chleb biały – 25 mg,
  • makaron biały ugotowany – 18 mg,
  • jogurt naturalny – 11 mg,
  • mleko – 11 mg,
  • łosoś – 27 mg,
  • pierś z kurczaka – 12 mg,
  • jabłko – 5 mg,
  • marchewka – 12 mg,
  • rodzynki -32 mg,
  • masło -2 mg,
  • polędwica sopocka – 28 mg,
  • ser żółty Gouda – 29 mg,
  • pomidor – 11 mg,
  • sałata – 13 mg,
  • jajko ugotowane – 10 mg,
  • ziemniak – 23 mg,

Skoro zalecenia rekomendują spożycie ok. 300 mg magnezu na dobę2, to uzupełnienie zapotrzebowania dziennego wymagałoby zjedzenia 2,5 kg ryżu, 12 kromek chleba, 27 małych jogurtów, 60 jabłek, 13 pomidorów lub 15 jajek.

W praktyce jest to jednak niemal nierealne. Co w takiej sytuacji zrobić. Korzystnym wyjściem jest poznanie najlepszych źródeł magnezu i włączenie ich do diety na stałe. A gdzie je znaleźć?

Najlepsze źródła magnezu

Dużą ilość magnezu zawierają nasiona, orzechy oraz warzywa, których na polskich stołach zazwyczaj brakuje.

Oto kilka z najbogatszych źródeł magnezu na 100 g produktu3

  • nasiona konopi – 700 mg,
  • pestki dyni – 535 mg,
  • nasiona lnu – 392 mg,
  • orzechy brazylijskie – 376 mg,
  • nasiona chia – 345 mg,
  • brokuły – 78 mg,
  • migdały - 253 mg.

Warto również wspomnieć, że w czasie obróbki kulinarnej produktów spożywczych dochodzi do strat magnezu, co również ma wpływ na ogólne jego spożycie. Jak więc ich unikać? Istnieje kilka sposobów, dzięki którym zachowanie zawartości magnezu w przygotowanych posiłkach może okazać się łatwiejsze.

Jak zmniejszyć stratę magnezu z pożywienia?

Straty magnezu z pożywienia to poważny problem, ponieważ tylko ok. 50% zawartości składnika zostanie przyswojone w jelitach4. Aby poprawić ten wynik, warto poznać kilka kuchennych zasad, które zmniejszą stratę z pożywienia:

  • warzywa i owoce kupuj na targu/od hodowcy/producenta, zwracając uwagę na jakość, pochodzenie i sposób uprawy wybieranych produktów,
  • ogranicz spożycie żywności przetworzonej (konserwy, dania gotowe),
  • spożywaj minimum 2500 ml wody na dobę,
  • zamień jasne pieczywo na wyroby pełnoziarniste,
  • zamień makaron i ryż na pełnoziarniste odpowiedniki,
  • potrawy gotuj krótko, gdyż długotrwała obróbka termiczna przyczynia się do wytrącania magnezu z produktów,
  • spożywaj mniej herbaty i kawy, która zmniejsza przyswajanie magnezu,
  • unikaj używek: papierosów i alkoholu.

A czy można zrobić coś więcej, aby magnez był dla naszego organizmu jeszcze lepiej przyswajalny? Oczywiście, że tak.

Spożycie magnezu – praktyki, które zwiększą jego przyswajalność

Przyswajalność magnezu to inaczej % składnika, który faktycznie dostanie się do krwiobiegu wobec tego, mówi o tym, ile zostało go spożyte. O ile chcielibyśmy, by było to 100%, to zazwyczaj jelita przyswajają połowę z dostarczonej organizmowi dawki. Na szczęście na przyswajalność magnezu można wpłynąć – oto kilka porad, które mogą okazać się w tym pomocne5:

  • spożywaj magnez w obecności witaminy B6, która zwiększa jego przyswajanie,
  • suplementuj witaminę D, gdyż jej niedobór zmniejsza przyswajanie magnezu,
  • unikaj łączenia źródeł magnezu ze źródłami kwasu fitynowego.

Oprócz odpowiednich praktyk, kluczem do właściwego spożycia magnezu jest konsekwencja i regularność dostarczania organizmowi tego składnika. Jak więc wyrobić nawyk odpowiedniego spożycia magnezu w ciągu dnia?

Jak uzupełniać magnez w ciągu dnia – porady dietetyczne

Najtrudniejsze w zbilansowanym żywieniu jest utrzymanie tendencji zmiany nawyków żywieniowych i dopasowanie ich do typowego cyklu dnia. Dlatego warto znać kilka dietetycznych wskazówek, które pomogą wyrobić nawyk spożywania odpowiedniej ilości magnezu.

  1. W ciągu dnia wypijaj przynajmniej 1 litr wody wysokozmineralizowanej – to ok. 125 mg magnezu.
  2. Na śniadanie jedz zboża (pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane) – 3 kromki to aż 60 mg magnezu.
  3. Na drugie śniadanie wybieraj orzechy lub nasiona – np. 15 gramów nasion słonecznika to 50 mg magnezu.
  4. Do obiadu jedz surówkę lub sałatkę z zielonych warzyw – 100 g zwyczajnej sałaty to 13 mg magnezu.
  5. Uzupełniaj dietę lekiem z magnezem i witaminą B6, aby pokryć zapotrzebowanie, uwzględniając straty wynikające z obróbki kulinarnej posiłków.

Włączenie do codziennej diety leków, których składnikiem są jednocześnie magnez i witamina B6 to krok w stronę zapewnienia sobie dziennej dawki magnezu. Taka suplementacja, w oparciu o lek jest także szczególnie polecana osobom narażonym na przemęczenie i stres, kobietom w trakcie menopauzy, kobietom przechodzącym Zespół Napięcia Miesiączkowego, a także seniorom oraz osobom 50+. Regularne uzupełnianie magnezu w ten sposób rekomendowane jest także osobom aktywnym. Filomag B6 to lek stosowany przy intensywnym uzupełnianiu stwierdzonego niedoboru magnezu oraz profilaktyce niedoboru magnezu i witaminy B6 – może okazać się skutecznym wsparciem w walce o odpowiednią ilość tego składnika w codziennym jadłospisie.

Żródło:

  1. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-search
  2. IŻŻ: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie 2020 pod redakcją Mirosława Jarosza, Ewy Rychlik, Katarzyny Stoś, Jadwigi Charzewskiej. Instytut Żywności i Żywienia, 2020. Polska.
  3. Gerry K. Schwalfenberg Stephen J. Genuis: The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica. 2017:4179326.